Heb jij een thee die herinneringen bij je oproept? Zelf dacht ik dat ik die niet had, maar niet zo lang geleden kwam ik erachter welke het is: jasmijnthee. Het zoete, bloemige en soms licht bittere herinnert me aan mijn oma. Een kleine Indische dame met keurig roodgelakte nagels en eeuwige sigaret aan haar lip. Je kreeg alleen een ijsje als je bord leeg was, vandaar dat bittere.
Lelietjes en jasmijn
Een oma die haar hondje besproeide met lelietjes-van-dalenparfum. Ze had steevast de tv-gids en pen in haar hand en bepaalde ’s ochtends waar ze in de avond naar ging kijken. Detectives meestal. ‘Zo stom vind ik dat’, zei ze dan, ‘Ligt daar iemand dood te gaan en dan vragen ze altijd you ok? Dat zie je toch?’.
Een licht eigenzinnige dame die ’s ochtends onder het genot van de tv-gids een glazen pot jasmijnthee zette. Die stond dan de rest van de dag voor haar op tafel. Zooitje bladeren in die pot waardoor de thee maar bleef trekken.
Zo nu en dan boog ze naar voren, tilde het glazen schoteltje van de pot en nam een slokje. Zo rechtstreeks uit de pot. Ik verdenk haar ervan dat ze er ook een flinke scheut rum in kieperde. Geen detective aan te pas gekomen om daar bewijs voor te leveren trouwens.
Hapje zeep of heaven?
Zoals mijn oma jasmijn dronk, zo drink ik ‘m niet. Dat zou jij ook niet moeten doen want te lang trekken en hij wordt bitter, te kort trekken en het ‘smaakt naar niks’.
Jasmijnthee. De een vindt het vreselijk ‘alsof je een hapje zeep neemt’ en de ander, ik dus, die er geen genoeg van kan krijgen.
De meeste jasmijnthee die je in Nederland kunt vinden is gearomatiseerd met smaakstoffen. Het jasmijnaroma wordt nagemaakt in een fabriek en op de thee gesproeid. Met in de EU goedgekeurde natuur-identieke smaakstoffen. Zitten er bloemetjes in, dan is dat voor de leuk. Over smaakstoffen in de toekomst meer.
Prijzige komkommerschil
Maar goed, sinds ik ‘the real deal’ heb geproefd, ben ik verpest: wat een verfijnde smaakexplosie! Zoet, soms met de frisse smaak van komkommerschil en met dat ieniemienie aangename bittertje.
Bij échte jasmijnthee worden vers geplukte jasmijnbloemen gemengd met thee om zo aroma te krijgen. Meestal groene thee maar wit en zwart zie je ook. De thee wordt in het voorjaar geplukt. De jasmijn komt in juli-augustus tot bloei.
In het proces wordt verse jasmijn handmatig gemengd met thee. Na een nacht worden de bloemen en de thee weer van elkaar gescheiden. Dit proces herhaalt zich meerdere nachten, in de regel zo’n 7 tot 10 keer. Steeds weer met vers geplukte bloemen totdat de thee genoeg van het bedwelmende jasmijnaroma bezit. En dat zie je terug in de prijs. De hoogste kwaliteit komt China niet eens uit. Geef ze eens ongelijk!
Gelukkig maar dat thee van deze kwaliteit bijna niet te krijgen is in Nederland. Menig liefhebber zou platzak zijn. Er is echt wel kwalitatief uitstekende & lekkere jasmijnthee te vinden! Laat het even weten en ik stuur je een lijstje.
In je Kop tea & food tips
Jasmijnthee is zoet, zacht, bloemig en fris. Vooral verkrijgbaar als groene thee maar als je goed zoekt vind je ook wit en zwarte thee.
Zetadvies groene jasmijnthee:
Water: 500 ml |
Temperatuur: 80 graden |
Thee: 5 gram |
Trektijd: 2 minuten |
Kwaliteitsthee kun je vaak nog een keer zetten. Verleng de trektijd de tweede infusie met 30 seconden tot 1 minuut. Gebruik dezelfde hoeveelheid water als de eerste infusie.
*Gebruik voor deze mooie thee gefilterd water. Heb je geen filterkan, Spa blauw is ok.
Wanneer drink je jasmijn?
Mijn persoonlijke advies: altijd en overal! Ochtend, middag, avond, maakt niet uit. Met of zonder iets te eten.
Het professionele advies: omdat jasmijnthee vooral zoet en heel soms een klein bitter dingetje heeft als nasmaak, drink je ‘m vooral bij pittige gerechten, zoals curry of rendang. Gaat ook goed bij gerechten met umami smaken zoals gerechten met tomaat of parmezaanse kaas.