In het Verenigd Koninkrijk drinkt iedereen thee. Net als iedereen in Nederland tulpen heeft. Nu moet ik nog wel de eerste Engelsmens tegenkomen die geen thee lust. Dus misschien is het toch een feit. Deze week ontmoette ik een gepensioneerde Engelsman in het wild, en ook eentje die thee drinkt. Met melk. Thee maken is best een ding in het VK, ondanks dat het hier gewoon om theezakjes gaat. Zo heb je team MIF: milk in first en team TIF: tea in first.
Voormalige, voormalige, voormalige Engelse premier Boris Johnson, een duidelijke TIF-fer, maakte het helemaal bont. In zijn eerste campagnevideo in 2019, schonk hij melk in de thee terwijl het zakje er nog in dreef. De clip duurt 21 vreselijke seconden. De hele natie viel over zijn 'tea making skills' en was het voorpaginanieuws. Als je tijd hebt, de Engelse website Joe ontleedt het hele gebeuren minutieus.
Maar goed, terug naar mijn Engelsman. Bij navraag bleek hij team TIF. Hij wilde geen melk met een smaakje maar echt thee, twee zakjes in een kopje, met een scheutje melk. Zonder melk was voor hem een no-go.
De Engelsman en ik praatten een beetje verder over thee. Terwijl hij nipte aan zijn gin-tonic en ik aan mijn soort van sangria met cava. ‘I learned that an Englishman changes his partner easier than his favourite brand of tea. Is that true?”, vroeg ik hem. Zijn antwoord nadat hij zich eerst verslikte in zijn GT: ‘Probably yes.’ Ik raakte iets gevoeligs, ik voelde het. Waarmee ik direct besloot dat wat ik had geleerd op mijn opleiding dus echt waar was.
Als je nu wil weten of MIF of TIF echt uitmaakt voor de smaak; ik vond een leuk proefje van de universiteit in Groningen voor thuis. Spoiler alert: het maakt dus echt uit. De reden is iets scheikundigs. Of toch weer niet, want ze verwijzen naar een onderzoek dat weer wat anders bewijst. Als je de proef doet, ik ben benieuwd naar jouw uitkomst.
O, nog even over de Engelsman. Ik kon hem overtuigen dat zwarte thee best te drinken is zonder melk. Hij kwam de volgende dag langs met zijn vrouw. Zijn vrouw hield niet zo van zwarte thee. Maar zij is geen Engelse van oorsprong. Ik heb ze een prachtige Keemun geschonken. Een Chinese zwarte thee uit Qimen met een aroma van opblaasflamingo’s. Op deze manier vond zij zwarte thee wél lekker en hij vond het zonder melk eigenlijk ook wel heel ok. Maar liever toch met melk. Natuurlijk, het zou wat zijn als ik zijn wereldbeeld met een kopje thee ondersteboven zou gooien.
Goed om te weten I: meer weten over thee? Een Keemun proeven? Op zaterdagmiddag 31 augustus organiseer ik de volgende tea tasting in de buurt van Geldermalsen. Wil je meer info? Binnenkort staat het op mijn website In je Kop. Je kunt me ook alvast een berichtje sturen als je interesse hebt.
Goed om te weten II: tijdens de tea tastings schenk ik thee zonder melk. Melk is not really my cup of tea.
Goed om te weten III: je hoeft trouwens niet helemaal naar Engeland te varen voor echte thee met melk. Net over de grens bij Groningen heb je Oost-Friesland. Daar drinken ze met z’n allen nog meer thee dan de gemiddelde Engelsman. Klontje kandij op de bodem van je kopje, lekker sterke zwarte thee uit Ceylon (Sri Lanka) of Assam (provincie in India) en dan met een speciale lepel met room een wolkje in je thee maken.